Heraldikai leírás:
Álló, háromszögű pajzs zöld mezejében lebegő helyzetű, szárán keresztbetett ezüst kulcs és ezüst nyílvessző, melyeket metszéspontjukban arany heraldikai korona gyűrűz. A korona felett lebegő, liliomvégű arany latin kereszt. A korona alatt lebegő, leveles arany szőlőfürt.
A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok végződésű, íves arany szalagon feketével nagybetűs NAGYBERÉNY településnév.

A község címerének megtervezéséhez a helytörténeti hagyományok szolgáltak támpontul. Királynéi szőlőbirtok volt, ahol elsősorban a szőlőművelők, kulcsárok és a „berény” katonai népek telepedtek le, akiket a nyíl jelképez. A királynéi szőlőbirtokra a pajzson a nyitott korona és szőlő utal. Szerepel a kulcsárokat jelképező kulcs, valamint a lakosság vallásosságát szimbolizáló latin kereszt. A kereszt liliomvégződésű, ezzel utal a nagyberényi Szent Imre templomra is, Szent Imre attribútuma ugyanis a liliom.
A címeren megjelenő színek szimbolikus jelentéstartalma a következő:
- arany (Nap): értelem, ész, tekintély, hit, erény, erkölcsösség
- ezüst (Hold): elvhűség, állhatatosság, bizalom, ellenálló képesség
- zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, boldogság, remény, szépség, egészség

 

Községi Önkormányzat

Polgármester: Tóth András Károly
Alpolgármester: Takács Tamás

Képviselők:
Ágics Pál
Kárász Katalin
Magyarósi András
Szentpéteri László (Ügyrendi és jogi bizottság elnöke)
Takács Károly (Szociális bizottság elnöke)

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.